مصطفی کواکبیان : اصلاح قانون احزاب از مدتها پیش ضروری بود در دوره اول خانه احزاب که من مسئولیت کمیته حقوقی رابر عهده داشتم این ضرورت بسیار حس می شد و حتی مطالعات زیادی روی این مهم صورت گرفت و رایزنی های گسترده ای انجام شد و حالا که وزیر کشور بر این ضرورت تاکید کرده است ما از آن استقبال می کنیم و حاضر هستیم در قالب طرح و لایحه با آن همراهی می کنیم هرچند تغییرات صورت گرفته باید در جهت رفع مشکلات احزاب باشد.
مردمسالاری در نظام جمهوری اسلامی یک رکن اساسی است و این رکن اساسی برای بقا خود نیازمند احزاب است زیرا احزاب شرط بقای یک نظام دموکرات و مردمسالار هستند و چنین نظامی در انتخابات تبلور پیدا می کند اما در این نظام یک مشکل اساسی وجود دارد و آن مشکل این است که در انتخابات مردم به افراد رای می دهند نه احزاب.
احزاب در انتخابات کشور ما فاقد نقش اساسی هستند و ساختار قانون انتخابات بر اساس انتخاب افراد بنا شده است در حالیکه در این روند باید تغییراتی ایجاد شود و همانند تمام کشور های دنیا و حتی پاکستان و افغانستان مردم به یک جریان حزبی رای می دهند و هر حزبی که بیشترین تعداد آرا را در اختیار داشت دولت را در اختیار می گیرد .
برای برون رفت از مشکلاتی که احزاب در حال حاضر با آن در گیر هستند باید مساله تناسبی شدن انتخابات بر پایه احزاب در دستور کار قرار گیرد زیرا با این رویکرد انسجام قویتر می شود زیرا بسیاری از نمایندگان در حوزه انتخابیه چپ هستند اما در داخل پارلمان راست رفتار می کنند یا این که این روند معکوس می شود .
اگر شرایطی در انتخابات بوجود بیاید که چنین شیوه اجرائی شود بسیار بهتر است بنابراین بدون تغییر در قانون انتخابات نمی توان در قانون احزاب بازنگری کرد و باید در قانون انتخابات نقش احزاب مشخص باشد هرچند قانون جدید احزاب یک ضرورت است اما چنین تغییراتی بدن اینکه قانون انتخابات تغییر کند، بی فایده است .
در انتخابات اخیر از همه تقدیر شد اما از احزاب که تنور انتخابات را گرم کردند تقدیر نشد بنابراین در شرایطی که درخت احزاب در کشور ما تنومند نشده است باید چنین نقشی را برای احزاب در نظر گرفت و به موازات آن باید به احزاب یارانه پرداخت کرد و البته خانه احزاب را به عنوان نهادی رسمی به رسمیت بشناسیم تا بتوانند مشکلات احزاب را حل کند .
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و دبیر کل حزب مردمسالاری