محله چولیان یکی از محلات قدیمی شهر دزفول محسوب می شود که در خیابان شریعتی حد فاصل کوچه زرگران تا خیابان آفرینش قراردارد و از علی رغم موشکباران این محله درزمان جنگ تحمیلی ساکنین بومی این محله میدان را خالی نکرده و رشادت و ایستادگی مردم این محله در برابر حملات موشکی رژیم بعثی عراق که بارها این محله را آماج حملات موشکی خود قرار می داد مورخان را حیرت زده کرده است و علی رغم خسارات جنگی فراوانی که اهالی محله دیده اند، همچنان در آن ساکن می باشند و در واقع محله چولیون یکی از معدود محلات دزفول بشمار می رود که از لحاظ بافت جمعیتی همچنان ساکنین بومی خود را حفظ کرده و در آخرین نظرسنجی که از توسط مهندسین مشاور شهرداری در سال 87 از ساکنین این محله بعمل آمد بیش از 90 درصد از ساکنین محله تمایا به حفظ خانه خود داشتند و این نشان دهنده رضایت ساکنین بومی از محله خود می باشد.
حمام چولیون:
حمام چولیون یکی از قدیمی ترین حمام های شهر دزفول می باشد که در مرکز محله چولیون بوده و در گذشته آوازه زیادی داشته و شاعران همچون ملا محمد تقی ناهیدی اشعاری در وصف این حمام سروده اند. متاسفانه در زمان جنگ تحمیلی حمام چولیون آسیب فراوان دیده و بطور کامل تخریب گردید و امروزه هیچ اثری از این بنای با ارزشمند محله وجود ندارد.
مساجد محله چولیون:
از جمله مساجد این محله می توان به مساجد تاریخی آقا حبیب- پاسداران- نور- محسنی اشاره نمود.
عزاداری اباعبداله در محله چولیان:
در قدیم الایام اهالی محله با برپایی شبی خوانی و تعزیه به برپایی عزای حسین ابن علی(ع) پرداخته اند و در مساجد و تکایای محله نیز این عزاداری های برقرار بوده است. اما امروزه بعد از گذشته ده ها سال عزاداری محله تعدیل شده و مراسم تعزیه که زمانی نماد عزاداری محله بود سالهاست برگزار نمی گردد و از آن روزها تنها یادگاریهایی که باقی مانده شیدانه مساجد آقا حبیب و پاسداران و همچنین علم هفت سر و شیدانه های خاندان شیربتی میباشد که یادگار آن روز ها و تعزیه های بیاد ماندنی محله هستند. و البته امروزه علاوه بر اینها فایل های صوتی که از مرثیه خوانی های ملاعبدالرضا دزفولیان به یادگار مانده همچنان طنین بخش مساجد و تکایای محله می باشد. امروزه همچنان اهالی محله در قالب هیئت عزاداران مسجد آقا حبیب در روز عاشورای حسینی در مسیر عزاداری صبح و عصر به عزاداری می پردازند.
محله چولیان در زمان جنگ:
در زمان جنگ تحمیلی این محله بارها مورد حملات موشکی دشمن بعثی قرار گرفت و شهدای بسیاری را در این راه به اسلام و میهن اسلامی اهدا نمود و به واقع می توان گفت محله چولیان دین خود را به اسلام ادا نمود.
خانه های قدیمی محله:
اکثر خانه های قدیمی محله چولیان در جریان موشکباران رژیم بعث عراق مورد اصابت موشک قرار گرفت و اینک اثری از آنها باقی نمانده است و کاملا بازسازی شده اند اما با این حال از خانه های تاریخی که به یادگار مانده از گذشتگان این محله می باشند می توان به خانه های بقایی- حاج احمد عدل- صفوی- عباس خوشیدی- حاج علی شیربتی و استوان اشاره نمود.
خوانندگان محترم این مطلب در صورتی که تصاویر و مطالب بیشتری از محله چولیان در اختیار دارند می توانند مطالب خود را در کامنت همین مطلب قرار داده تا جهت معرفی هر چه بیشتر محله چولیان دزفول با ذکر نام خود شما به عنوان منبع به مطالب این پست اضافه شوند.
تهیه و تنظیم: سجاد شیربتی